1 szklanka białek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki orzeszków ziemnych
Krem
Krem
25 dkg masła
1 szklanka krojonych orzeszków
200 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki masy kajmakowej
1 suchy wafel
orzechy do posypania
szklankę orzeszków zalewamy gotującą śmietanką studzimy
masło ucieramy z cukrem dodajemy po łyżce papki orzechowej
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem kakao
dolewamy mleko olej ciasto mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej orzeszkami
pieczemy w 170 st około 50 minut
ciasto kroimy na pół odwracamy orzechami na wierzch
wykładamy większą część kremu składamy
dajmy wafel smarujemy masa kajmakową posypujemy orzechami