Rosół
Składniki:
1/2 dużego kurczaka
1/2 dużego kurczaka
1/2 kg żeberek wołowych
1 marchewka
1/2 selera
1 pietruszka
1 kawałek por
sól pieprz
zielona pietruszka
Lane ciasto
2 jajka
4 łyżki mąki
Wykonanie:
umyte mięsa dajemy do dużego garnka zalewamy 3 litrami wody solimy
1 marchewka
1/2 selera
1 pietruszka
1 kawałek por
sól pieprz
zielona pietruszka
Lane ciasto
2 jajka
4 łyżki mąki
Wykonanie:
umyte mięsa dajemy do dużego garnka zalewamy 3 litrami wody solimy
gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu
miękkiego kurczaka wyjmujemy
do rosołu dodajemy warzywa gotujemy godzinę przecedzamy
doprawiamy solą pieprzem
rosół podajemy z lanym ciastem ryżem makaronem i zieloną pietruszką
Lane ciasto:
jajka rozbijamy dajemy do miseczki
Lane ciasto:
jajka rozbijamy dajemy do miseczki
starannie mieszamy z szczyptą soli i mąką
ciasto dajemy do woreczka odcinamy końcówkę
ciasto dajemy do woreczka odcinamy końcówkę
cienkim strumieniem wlewamy do gotującej się wody
gotujemy 3 minuty mieszamy
gotujemy 3 minuty mieszamy
lane ciasto dajemy na sitko przelewamy zimną wodą
lub zalewamy gorącym rosołem