Sałatka jarzynowa w galarecie
Składniki:
1 litr wywaru z jarzyn lub rosołu
1 litr wywaru z jarzyn lub rosołu
8 łyżeczek żelatyny
sól pieprz
Sałatka
2 marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
jajek
1 puszka groszku zielonego
3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
1/2 selera
2 pietruszki
jajek
1 puszka groszku zielonego
3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
15 dkg szynki
Wykonanie:
jajka gotujemy na twardo obieramy kroimy na pół
Wykonanie:
jajka gotujemy na twardo obieramy kroimy na pół
do kubeczków dajemy połówkę jajka 2 łyżki groszku
zalewamy żelatyną pozostawiamy do zastygnięcia
obraną marchewkę pietruszkę seler gotujemy 40 minut w osolonej wodzie
warzywa kroimy w kostkę dodajemy sól pieprz majonez mieszamy
na galaretkę wykładamy pokrojoną szynkę sałatkę
całość zalewamy galaretką dajemy do lodówki na 4 godziny