1,5 łyżeczki sody
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Śmietana
350 ml śmietany kwaśnej
200 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
powidła
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy kwaśną śmietanę płynną żelatynę
masę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę miód jajka cukier olej mleko sodę
do miski dajemy mąkę miód jajka cukier olej mleko sodę
ciasto dokładnie wyrabiamy
przekładamy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy powidłami
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy powidłami
wykładamy śmietanę przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy śmietaną posypujemy czekoladą
wierzch smarujemy śmietaną posypujemy czekoladą