Składniki:
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
3 jajka
1 budyń
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wanilia do smaku
Mak
20 dkg mielonego maku
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
garść rodzynek i orzechów
Wykonanie :
Ser
jajkami ucieramy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie :
Ser
jajkami ucieramy z cukrem na puszystą masę
dosypujemy budyń proszek dolewamy kilka kropli wanilii
masę serową bardzo dokładnie mieszamy
Mak
mak zalewamy szklanką gorącej wody mieszamy zostawiamy na 30 minut
dodajemy masło jajko bakalie masę makową mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
dajemy masę serową a na nią masę makową
pieczemy godzinę w 170 st
wierzch posypujemy cukrem pudrem