Ciasto drożdżowo piernikowe
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki miodu
2 jajka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
4 dkg drożdży
szczypta soli
4 dkg drożdży
szczypta soli
przyprawy : cynamon kardamon
Wykonanie:
drożdże letnie mleko z cukrem mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko z cukrem mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy żółtka rozczyn miód przyprawy
do mąki dodajemy żółtka rozczyn miód przyprawy
ciasto dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy stopione masło wyrabiamy
ciasto powinno być gładkie odchodzić od rak przy wyrabianiu
zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto powinno być gładkie odchodzić od rak przy wyrabianiu
zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto przekładamy do formy keksowej 11 x 25 cm
pieczemy około 50 minut w 170 st