Składniki :
1 szklanka białek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem
Krem
30 dkg sera białego
10 dkg suszonych śliwek
1 szklanka cukru
1 galaretka cytrynowa
200 ml śmietany 30 %
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
ser śmietanę tężejącą galaretę cukier ucieramy
dodajemy pokrojone śliwki okruchy z ciasta
krem mieszamy
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem orzechy
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem orzechy
dolewamy mleko olej ciasto mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół wyrównujemy okruchy miksujemy
na ciasto wykładamy krem przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy pozostałymi okruchami
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc