Składniki:
45 dkg mrożonego szpinaku
3 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Pianka
1/2 kg truskawek
400 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
szpinak odmrażamy na sitku
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę proszek szpinak dolewamy olej
ciasto mieszamy przekładamy do formy 27 x 17 cm
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę proszek szpinak dolewamy olej
ciasto mieszamy przekładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 45 minut w 170 st
Mus
opłukane truskawki osuszamy kroimy
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
pieczemy około 45 minut w 170 st
Mus
opłukane truskawki osuszamy kroimy
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy truskawki tężejącą galaretkę masę mieszamy
1/3 ciasta ścinamy kruszymy pozostałe ciasto kroimy na pół
1/3 ciasta ścinamy kruszymy pozostałe ciasto kroimy na pół
na ciasto wykładamy piankę przykrywamy ciastem
wierzch posypujemy pokruszonym ciastem
wierzch posypujemy pokruszonym ciastem