Jajka w galarecie
Składniki:
6 ugotowanych jajek
10 dkg pieczarek z zalewy octowej
kawałek papryki czerwone konserwowanej
1/2 litra bulionu lub wywaru z jarzyn
5 łyżeczek żelatyny
1/2 litra bulionu lub wywaru z jarzyn
5 łyżeczek żelatyny
1 duża łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól pieprz
zielona pietruszka
Wykonanie:
żelatynę dodajemy do wrzącego bulionu
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
doprawimy solą pieprzem
do każdej foremki dajemy 3 łyżki galaretki zostawiamy do stężenia
do pozostałej galaretki dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy
na stężoną galaretkę układamy jajka pokrojoną paprykę pieczarki
zielona pietruszka
Wykonanie:
żelatynę dodajemy do wrzącego bulionu
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
doprawimy solą pieprzem
do każdej foremki dajemy 3 łyżki galaretki zostawiamy do stężenia
do pozostałej galaretki dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy
na stężoną galaretkę układamy jajka pokrojoną paprykę pieczarki
zalewamy galaretką dajemy do lodówki na kilka godzin