Składniki:
2 szklanki mąki
12 dkg masła
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
2 żółtka
Budyń
Wykonanie:
do mąkę masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy kakao cukier żółtka śmietanę
4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
1 litr mleka
3 budynie
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dodajemy cukier budyń gotujemy 2 minuty
Maliny
60 dkg malin
maliny płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
Wykonanie:
do mąkę masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy kakao cukier żółtka śmietanę
ciasto zagniatamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy budyń a na niego maliny
na wierzch posypujemy pozostałym ciastem
pieczemy w 170 st około godziny
pieczemy w 170 st około godziny