Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka białek 6 szt
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
10 dkg masła
1litr mleka
1 dżem
migdały
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
10 dkg masła
1litr mleka
1 dżem
migdały
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
Krem
Krem
2 szklanki mleko zagotowujemy w pozostałym mieszamy obie mąki
zawiesinę dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dodajemy masło cukier wanilię gotujemy 2 minuty
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem ciepły kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy okruchami ciasta
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem ciepły kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy okruchami ciasta