Pawłowa tiramisu
Składniki:
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu lub soku z cytryny
Krem
600 ml śmietany 30 %
1 serek mascarpone 250 g
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Poncz
1 szklanka mocnej kawy
1 łyżka cukru
składniki ponczu mieszamy
okrągłe biszkopty
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę powinna być lśniąca
dodajemy przesianą mąkę dolewamy ocet masę delikatnie mieszamy
blat bezowy smarujemy 1/2 kremu układamy nasączone biszkopty
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę powinna być lśniąca
dodajemy przesianą mąkę dolewamy ocet masę delikatnie mieszamy
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
formujemy 2 kręgi o wymiarach 22 cm
pieczemy w 120 st 20 minut a następnie suszymy 3 godziny w 80 st
pieczemy w 120 st 20 minut a następnie suszymy 3 godziny w 80 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy żelatynę serek mieszamy
blat bezowy smarujemy 1/2 kremu układamy nasączone biszkopty
nakładamy blat bezowy wykładamy pozostały krem dekorujemy