Zapiekanka z ziemniaków i mięsa z rosołu
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól pieprz
Nadzienie
60 dkg mięsa gotowanego z rosołu
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 dkg sera żółtego
do mielonego mięsa dajemy startą cebulę czosnek jajko
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
nadzienie dokładnie mieszamy
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę śmietanę proszek
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
dzielimy na dwie części
jedną część masy wykładamy do naczynia żaroodpornego
na masę ziemniaczaną dajemy nadzienie mięsne
oraz pozostałą masę ziemniaczaną
zapiekankę pieczemy 40 minut w 180 st