Ciasto z morelami
Składniki:
1 duże jajko
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Morele
40 dkg moreli
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Morele
40 dkg moreli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
opłukane morele kroimy na oprószamy mąką
Wykonanie:
do miski dajemy jajko cukier
Wykonanie:
do miski dajemy jajko cukier
dolewamy mleko olej śmietanę
dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 22 cm
dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 22 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na cieście układamy morele
pieczemy około 45 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem