Ciasto Raffaello
Składniki:4 duże jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
2 białe czekolady
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 szklanka kokosu
garść migdałów
cukierki raffaello
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy żelatynę mieszamy z kokosem startą czekoladą
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy migdałami
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy migdałami
dekorujemy rozetką z śmietany i cukierkiem