Ciasto z jabłkami i galaretką
Składniki :
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
Krem
słonecznik zalewamy wrzącym mlekiem studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce papki słonecznikowej
ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smaruje obie części kremem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 35 minut
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 35 minut
Krem
1 szklanka mielonego słoneczniku
3/4 szklanki cukru
25 dkg masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mielonego słonecznika do posypania
Galaretka jabłkowa
2 galaretki agrestowe
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
obrane jabłka kroimy w kosteczkę zalewamy wodą
3/4 szklanki cukru
25 dkg masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mielonego słonecznika do posypania
Galaretka jabłkowa
2 galaretki agrestowe
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
obrane jabłka kroimy w kosteczkę zalewamy wodą
gotujemy 10 minut dodajemy cukier dosypujemy suche galaretki
jabłka dokładnie mieszamy studzimy
Krem
słonecznik zalewamy wrzącym mlekiem studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce papki słonecznikowej
ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smaruje obie części kremem
dajemy tężejącą galaretkę z jabłkami
wierzch smarujemy masą posypujemy słonecznikiem
wierzch smarujemy masą posypujemy słonecznikiem