Ciasto z kremem migdałowym
Składniki:3 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki sody
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
1.5 łyżeczki sody
3 łyżki likieru migdałowego
Krem
25 dkg masła
1 szklanki zmielonych migdałów
3/4 szklanki cukru
3 łyżki likieru migdałowego
1/2 szklanki śmietanki 30 %
posypka migdały na wierzch
gotujemy śmietankę dodajemy migdały zagotowujemy
masło ucieramy do białości
dodajemy ostudzoną papkę migdałową likier
masę ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z sodą dolewamy olej mleko likier mieszamy
ciasto dajemy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 stopniach
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem dekorujemy
pieczemy około 40 minut w 170 stopniach
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem dekorujemy