Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Katarzynka

Ciasto Katarzynka


Składniki:
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
20 dkg masła
3/4 szklanki cukru 
pierniczki 
dżem marmolada powidła
starta czekolada

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko stopione masło
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy około 35 minut w 170 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty mieszamy z cukrem studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
masę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem 
układamy pierniczki przykrywamy kremem nakładamy ciasto 
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin