Ciasto Katarzynka
Składniki:
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
20 dkg masła
3/4 szklanki cukru
pierniczki
dżem marmolada powidła
starta czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
20 dkg masła
3/4 szklanki cukru
pierniczki
dżem marmolada powidła
starta czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko stopione masło
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 st
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty mieszamy z cukrem studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty mieszamy z cukrem studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem
układamy pierniczki przykrywamy kremem nakładamy ciasto
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem
układamy pierniczki przykrywamy kremem nakładamy ciasto
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin