Jabłecznik krówkowy w cieście miodowym
Składniki:4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
Krem
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
Krem
25 dkg masła
1/2 szklanki masy krówkowej
składniki kremu dokładnie ucieramy
Jabłka
2 kg jabłek
2 galaretki
1/2 szklanki cukru
jabłka rozdrabniamy dusimy z cukrem około 10 minut
dosypujemy suche galaretki dokładnie mieszamy studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę zakwaszoną sodę sokiem z cytryny
dolewamy olej miód mieszamy
ciasto dajemy do formy 25 x 38 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
ciasto kroimy na pól smarujemy obie części kremem
pieczemy w 170 st około 25 minut
ciasto kroimy na pól smarujemy obie części kremem
na ciasto wykładamy jabłka przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy orzechami