Piernik dojrzewający
Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
10 dkg masła
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki jogurtu
1.5 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
Polewa
1 czekolada
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Dekoracja
kolorowe posypki
duży słoik powideł
Wykonanie:
miód cukier masło wodę lekko podgrzewamy
do mąki dodajemy ostudzoną masę miodową
Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
10 dkg masła
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki jogurtu
1.5 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
Polewa
1 czekolada
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Dekoracja
kolorowe posypki
duży słoik powideł
Wykonanie:
miód cukier masło wodę lekko podgrzewamy
do mąki dodajemy ostudzoną masę miodową
jogurt jajka sodę przyprawę do piernika
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
pozostawiamy 4 tygodnie pod przykryciem w chłodnym miejscu
ciasto dzielimy na 3 części
ciasto dzielimy na 3 części
wałkujemy dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
każdy placek pieczemy osobno w 180 st na złoty kolor około 15 minut
placki przekładamy powidłami składamy
każdy placek pieczemy osobno w 180 st na złoty kolor około 15 minut
placki przekładamy powidłami składamy
wierzch polewamy czekoladą dekorujemy