Składniki:
1.5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Ser
1 kg sera białego tłustego
2 jajka
2 budynie
1szklanka cukru
Beza orzechowa
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka orzechów mielonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny
Masa
25 dkg masła
1 szklanka masy kajmakowej
Słonecznik
1 szklanka słoneczniku
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
Wykonanie:
łączmy z mąką proszek dodajemy olej śmietanę jajko cukier zagniatamy
ciasto wykładamy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Ser
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy budynie ser
masę serową bardzo delikatnie mieszamy
na kruche ciasto wykładamy ser
sernik pieczemy godzinę w 170 st
Beza orzechowa
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy orzechy mąkę kaszę mannę masę mieszamy
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 15 -20 minut w 170 st
Krem
masło ucieramy do białości dodajemy porcjami
masę kajmakową ucieramy na puszysty krem
Słonecznik
na patelnię dajemy miód masło lekko karmelizujemy
dosypujemy słonecznik chwilę smażymy mieszamy
sernik smarujemy kremem nakładamy wkładkę orzechową
wierzch smarujemy kremem posypujemy prażonym słonecznikiem