Ciasto Krater
Składniki :
4 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń
2 szklanki mleka
1 budyń
3 łyżki cukru
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mieszamy budyń
dolewamy do mleka dodajemy cukier
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy
Śmietana
600 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka kakao
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy
do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy żelatynę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy do formy 22 x 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
na jasne ciasto wykładamy ciasto kakaowe na nie dajemy budyń
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy do formy 22 x 22 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
na jasne ciasto wykładamy ciasto kakaowe na nie dajemy budyń
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
na ciasto wykładamy śmietanę wierzch posypujemy kakao