Kapuśniaczki z kapustą i suszonymi grzybami
Składniki:
3.5 szklanki mąki
1 jajko
1 jajko
3 dkg drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki mleka
1 białko do smarowania
sezam do posypania
Farsz
40 dkg kapusty kiszonej
duża garść suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
sól pieprz majeranek
Farsz
40 dkg kapusty kiszonej
duża garść suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
sól pieprz majeranek
opłukane grzyby zalewamy wodą na noc
gotujemy godzinę odcedzamy
Wykonanie:
grzyby kapustę kroimy podsmażamy na maśle z cebulą
grzyby kapustę kroimy podsmażamy na maśle z cebulą
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
podlewamy wywarem z grzybów
całość dusimy 30 minut pod przykryciem
farsz studzimy
Ciasto
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mlekiem
Ciasto
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mlekiem
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajko rozczyn sól oliwę
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule
pozostawiamy do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy kroimy w prostokąty nakładamy farsz składamy
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy białkiem posypujemy sezamem
wierzch smarujemy białkiem posypujemy sezamem
pieczemy w 180 st około 30 minut