Mój kanał na YouTube

Translate

Pierogi z suszonymi grzybami i kiszoną kapustą

 












Pierogi z suszonymi grzybami i kiszoną kapustą


Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklana ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła

Farsz
5 dkg grzybów suszonych
70 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek
1 łyżka masła

Tłuszcz
10 dkg wędzonego boczku lub masła
1 cebula
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z tłuszczem

Wykonanie:

Farsz
opłukane grzyby zalewamy na noc wodą 
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z grzybami na maśle
dodajemy kapustę podlewamy wodą z grzybów
dusimy godzinę pod przykryciem 
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz miksujemy

Ciasto
do miski dajemy mąkę letnią wodę masło sól 
wyrabiamy zostawiamy na 30 minut
ciasto cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi 
gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu 3 minuty po wypłynięciu 
pierogi podajemy z tłuszczem