Składniki:
1.5 szklanki mąki
1 jajko
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 dkg drożdży
Ser
60 dkg mielonego sera białego
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
2 jajka
Kruszynka
1 szklanka mąki pszennej
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
składniki kruszynki mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajko cukier
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dodajemy stopione masło wyrabiamy
na koniec dodajemy stopione masło wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
Ser
ser dokładnie ucieramy jajkami z cukrem
Ser
ser dokładnie ucieramy jajkami z cukrem
dodajemy budyń mieszamy
na ciasto wykładamy masę serową na wierzch kruszonkę
pieczemy w 170 st około 50 minut