Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Paryżanka


Ciasto Paryżanka

Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1 galaretka
200 g masła
herbatniki
4 łyżki marmolady


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę proszek dolewamy mleko olej 
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st 40 minut

Krem
galaretkę zalewamy 200 ml wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
masło ucieramy do białości 
dodajemy tężejącą galaretkę krem mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy obie części kremem
wykładamy ciasteczka składamy ciasto 
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy czekoladą