Mój kanał na YouTube

Translate

Wieniec Wielkanocny z mięsem

Wieniec Wielkanocny z mięsem

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 dkg drożdży

Nadzienie
30 dkg mielonej łopatki
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ugotowane jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz słodka papryka majeranek 

Wykonanie :
letnie mleko cukier drożdże mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajko 
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec 
dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy 
wykładamy do formy 26 cm wysmarowanej masłem 
na ciasto dajemy nadzienie jajka przykrywamy ciastem 
wierzch smarujemy jajkiem 
ciasto pieczemy w 170 st około 40 minut