Wieniec Wielkanocny z mięsemSkładniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 jajka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 dkg drożdży
Nadzienie
30 dkg mielonej łopatki
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ugotowane jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz słodka papryka majeranek
Wykonanie :
Wykonanie :
letnie mleko cukier drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajko
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec
do mąki dodajemy rozczyn jajko
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec
dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy
wykładamy do formy 26 cm wysmarowanej masłem
na ciasto dajemy nadzienie jajka przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy jajkiem
ciasto pieczemy w 170 st około 40 minut