Kubuś czekoladowy
Składniki :
4 duże jajka1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
3 budynie
1 litr soku Kubuś pomarańczowy
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
3 szklanki soku gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się soku mieszamy
dodajemy masło cukier
budyń mieszamy studzimy
Śmietana
200 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru
1 galaretka
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę
masę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy mleko olej dodajemy mąkę z kakao proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
1/3 ciasta ścinamy miksujemy
na pozostałe ciasto dajemy ciepły budyń studzimy
wykładamy wykładamy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy okruchami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc