Składniki:
1/2 litra śmietany 30 %
5 białek
2 łyżki kakao
8 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Polewa
2 czekolady
4 łyżki śmietanki
2 łyżki masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kakao płynną żelatynę masę mieszamy
wykładamy do formy wyłożonej folią spożywczą
deser dajemy do lodówki na 3 godziny
Polewa
czekoladę łamiemy na kawałki dolewamy śmietanę podgrzewamy
ptasie mleczko kroimy na kawałki zanurzamy w płynnej czekoladzie
dajemy na papier do pieczenia i do lodówki aby stężało
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kakao płynną żelatynę masę mieszamy
wykładamy do formy wyłożonej folią spożywczą
deser dajemy do lodówki na 3 godziny
Polewa
czekoladę łamiemy na kawałki dolewamy śmietanę podgrzewamy
ptasie mleczko kroimy na kawałki zanurzamy w płynnej czekoladzie
dajemy na papier do pieczenia i do lodówki aby stężało