Składniki:
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
15 dkg masła
3 szklanki mąki pszennej
15 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Jagody
1/2 kg jagód
1/2 kg jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opłukane i osuszone jagody oprószamy mąką
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko stopione masło proszek śmietanę cukier
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko stopione masło proszek śmietanę cukier
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części większą część ciasta
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jagody kruszymy pozostałe ciasto
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jagody kruszymy pozostałe ciasto
na wierzch dajemy bezę
pieczemy w 170 st około godziny
pieczemy w 170 st około godziny
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem