Pleśniak z truskawkami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
Piana
6 białek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kisielu
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy kisiel mieszamy
Wykonanie:
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
Truskawki
60 dkg truskawek
60 dkg truskawek
2 łyżki kisielu
opłukane truskawki osuszamy na sitku kroimy na pół oprószamy kisielem
Wykonanie:
do mąki masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy proszek żółtka cukier zagniatamy
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut dzielimy na 3 części
1 części ciasta dajemy łyżkę kakao
2 część ciasta zamrażamy
3 część wałkujemy dajemy na blachę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto jasne dajemy wałeczki z ciasta kakaowego
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut dzielimy na 3 części
1 części ciasta dajemy łyżkę kakao
2 część ciasta zamrażamy
3 część wałkujemy dajemy na blachę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto jasne dajemy wałeczki z ciasta kakaowego
a na nie dajemy pianę wykładamy truskawki
na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika
pieczemy w 170 st około godziny