Ciasto Żar Tropiku
Składniki:
5 małych jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
Krem
25 dkg masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
1/2 szklanki mielonego maku
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem ciasto mieszamy
dajemy na blaszkę 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 170 st około 35 minut
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka
pozostałe mleko gotujemy
dolewamy rozmieszany budyń mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu
ucieramy na puszysty krem dosypujemy mak
krem dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem posypujemy czekoladą