Jabłecznik w cieście kakaowym
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
Jabłka
1.2 kg jabłek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cynamon cukier do smaku
obrane jabłka kroimy oprószamy mąką cynamonem
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę mieszamy
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę proszek jajko cukier kakao
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę proszek jajko cukier kakao
dolewamy olej śmietanę wyrabiamy
ciasto dzielimy na dwie części
większą część ciasta wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy bezę jabłka oraz pozostałe ciasto
na ciasto dajemy bezę jabłka oraz pozostałe ciasto
pieczemy godzinę w 170 st
wierzch posypujemy cukrem pudrem