Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik w cieście kakaowym

Jabłecznik w cieście kakaowym 


Składniki:

1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Jabłka
1.2 kg jabłek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cynamon cukier do smaku
obrane jabłka kroimy oprószamy mąką cynamonem

Beza
5 białek 
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę mieszamy

Wykonanie :
do miski dajemy mąkę proszek jajko cukier kakao 
dolewamy olej śmietanę wyrabiamy
ciasto dzielimy na dwie części 
większą część ciasta wykładamy do formy 27 x 17 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy bezę jabłka oraz pozostałe ciasto 
pieczemy godzinę w 170 st 
wierzch posypujemy cukrem pudrem