Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
4 jajka rozmiar M
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g serka mascarpone
Brzoskwinie z puszki 820 g (470 g brzoskwiń)
2 galaretki brzoskwiniowe
*szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
Krem:
1. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance syropu z brzoskwiń i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Brzoskwinie blendujemy z pozostałym syropem.
3. Do zblendowanych brzoskwiń dodajemy serek mascarpone i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
4. Do masy dodajemy przestudzone galaretki i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto:
1. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę.
2. Do masy dodajemy mąkę i proszę do pieczenia i miksujemy.
3. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 28 x 18 cm.
4. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C, grzanie góra-dół.
5. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na połowę.
6. Na ciasto wykładamy przygotowany krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
7. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i przekładamy do lodówki na co najmniej 4h.
Smacznego!!