Ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 dkg drożdży
Mak
20 dkg mielonego maku
1 szklanka mleka lub wody
5 dkg masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
garść orzechów
olejek migdałowy
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
garść orzechów
olejek migdałowy
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
dodajemy jajko cukier stopione masło orzechy olejek migdałowy
Wykonanie :
z cukru letniego mleka drożdży mieszamy
masę makową mieszamy
Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie :
z cukru letniego mleka drożdży mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajko cukier
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec
do mąki dodajemy rozczyn jajko cukier
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec
dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy do formy 27 x 17 cm
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową a na nią kruszonkę
ciasto pieczemy w 170 st około 50 minut