Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką

 






Ciasto drożdżowe z makiem i kruszonką

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 dkg drożdży

Mak
20 dkg mielonego maku
1 szklanka mleka lub wody
5 dkg masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
garść orzechów
olejek migdałowy
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy na 30 minut
dodajemy jajko cukier stopione masło orzechy olejek migdałowy 
masę makową mieszamy

Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
składniki dokładnie mieszamy

Wykonanie :
z cukru letniego mleka drożdży mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn jajko cukier
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę na koniec 
dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową a na nią kruszonkę
ciasto pieczemy w 170 st około 50 minut