Ciasto Miodownik z kremem
Składniki :
4 duże jajka
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
4 duże jajka
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki mielonych orzechów
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki sody
2 łyżki octu
Krem
1 galaretkę
1/2 kg kremowego sera białego
1 szklanka cukru
15 dkg suszonych śliwek
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
do sera dodajemy tężejącą galaretkę cukier pokrojone śliwki
krem dokładnie mieszamy
na ciasto wykładamy 1/2 kremu dajemy pokrojone ciasto
pozostały krem ciasto
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej miód śmietanę orzechy
dodajemy mąkę sodę mieszamy z octem
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
pieczemy w 170 st około 50 minut
ciasto kroimy na trzy części
1 część ciasta kroimy w dużą kostkę