Ciasto piernikowe z jabłkami
Składniki :
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże łyżeczki przyprawy do piernika
4 jabłka
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki kurkumy
1łyżeczka wody
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej dodajemy obie mąki proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi jabłkami
pieczemy w 170 st około 50 minut
pieczemy w 170 st około 50 minut
ciasto polewamy lukrem