Ciasto piernikowe z pianką
Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kawy
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki sody
Pianka
2 galaretki cytrynowe
250 ml śmietany 30 %
4 łyżki dżemu
cukier do smaku
dekoracja starta czekolada
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dekoracja starta czekolada
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę sodę kawę kakao miód dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st 50 minut
Pianka
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
Pianka
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno
śmietanę ubijamy na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem
wkładamy piankę dajemy ciasto
wierzch ciasta smarujemy posypujemy czekoladą