Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto piernikowe z pianką

 

Ciasto piernikowe z pianką 

Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki  miodu
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kawy
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki sody

Pianka
2 galaretki cytrynowe
250 ml śmietany 30 %
4 łyżki dżemu
cukier do smaku
dekoracja starta czekolada

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę sodę kawę kakao miód dolewamy mleko olej 
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st 50 minut

Pianka
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy  na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem 
wkładamy piankę dajemy ciasto 
wierzch ciasta smarujemy  posypujemy czekoladą