Ciasto Świąteczny SzeptSkładniki:
7 małych jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
marmolada lub dżem
Krem
1 litr mleka
3 budynie
1 galaretka cytrynowa
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
1 puszka ananas
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
zawiesinę dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dosypujemy galaretkę dajemy masło cukier
krem mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy olej mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na dwie części
do jednej części ciasta dajemy kakao dolewamy wodę mieszamy
jasne ciasto dajemy na blachę 38 x 34 cm wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy ciasto z kakao mieszamy
roladę pieczemy około 25 minut w 170 st
gorące ciasto z papierem ściśle zwijamy w rulon studzimy
roladę smarujemy dżemem zwijamy
dajemy do lodówki na 1/2 godziny kroimy na 1 cm kawałki
roladki układamy w formie 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na roladki wykładamy krem pokrojony ananas roladki
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem