Makowiec Królewski
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
10 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Mak
40 dkg mielonego maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Mak
40 dkg mielonego maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
2 jajka
bakalie orzechy włoski rodzynki migdały
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek śmietanę jajko stopione masło cukier
zarabiamy ciasto
Mak
mak masło zalewamy 400 ml wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte jajka cukier bakalie olejek mak mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
do formy dajemy ciasto a na nią wykładamy masę makowa
makowiec pieczemy około godziny w 170 st
olejek migdałowy
Krem
200 dkg serka maskarpone
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
do miski dajemy serek cukier śmietankę bardzo dokładnie mieszamy
krem przekładamy do worka cukierniczego z końcówką rozetki
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek śmietanę jajko stopione masło cukier
zarabiamy ciasto
Mak
mak masło zalewamy 400 ml wrzącej wody
mieszamy zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
dodajemy utarte jajka cukier bakalie olejek mak mieszamy
formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
do formy dajemy ciasto a na nią wykładamy masę makowa
makowiec pieczemy około godziny w 170 st
na wierzch zimnego makowca wykładamy krem