Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec zawijany

 


Makowiec zawijany

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Mak
1 szklankę mielonego maku
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 białko 
garść orzechów krojonych 
garść rodzynek
mak zalewamy wrzącym mlekiem zostawiamy do ostudzenia
dodajemy białko cukier bakalie mak mieszamy

Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzin
ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na prostokąt
 smarujemy masą makową zwijamy w roladki 
dajemy na papier do pieczenia 
makowiec pieczemy w 170 st 40 minut