Makowiec ZebraSkładniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 małe jajka
3 dkg drożdży
100 ml mleka
szczypta soli
Mak
450 g gotowej masy makowej
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
3 dkg drożdży
100 ml mleka
szczypta soli
Mak
450 g gotowej masy makowej
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn jajka dolewamy stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
wałkujemy na prostokąt smarujemy masą makową
do mąki dajemy rozczyn jajka dolewamy stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
wałkujemy na prostokąt smarujemy masą makową
kroimy na 5 cm kawałki zwijamy
dajemy do formy 17 x 27 cm włożonej papierem do pieczenia
ciasto zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
makowiec pieczemy w 170 st około 50 minut
makowiec pieczemy w 170 st około 50 minut