Piernik przekładany
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki kakao
szczypta soli1
2 łyżki kakao
szczypta soli1
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
Nadzienie
1 galaretka
1 duży słoik powideł
dekoracja krojone orzechy
1 duży słoik powideł
dekoracja krojone orzechy
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy olej miód kakao mąkę sodę proszek kardamon cynamon
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
pieczemy w 170 st około 50 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy powidłami przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy posypujemy krojonymi orzechami