Mój kanał na YouTube

Translate

Piernik przekładany

Piernik przekładany

Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki kakao
szczypta soli1
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie
1 galaretka 
1 duży słoik powideł
dekoracja krojone orzechy
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Wykonanie: 
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy olej miód kakao mąkę sodę proszek kardamon cynamon
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 50 minut
ciasto kroimy na pół smarujemy powidłami  przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy posypujemy krojonymi orzechami