Przekąski z ciasta francuskiego
Składniki:1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub
domowe ciasto francuskie
25 dkg mąki pszennej
12 dkg masła
25 dkg mąki pszennej
12 dkg masła
1 łyżeczka octu
około 1/2 szklanki wody
około 1/2 szklanki wody
sól
Nadzienie
ser żółty oliwki keczup
Wykonanie:
do mąki dajemy wodę ocet sól 2 łyżki stopionego masła
Wykonanie:
do mąki dajemy wodę ocet sól 2 łyżki stopionego masła
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
wałkujemy smarujemy stopionym masłem składamy
ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny
ciasto wałkujemy smarujemy masłem składamy
ciasto wałkujemy smarujemy masłem składamy
dajemy do lodówki na 30 minut
ponownie wałkujemy czynność powtarzamy 3 razy
ciasto wałkujemy wycinamy foremką
dajemy ser sos oliwkę paseczek ciasta
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy w 200 st około 20 minut