Składniki:
3 szklanki mąki pszennej2 żółtka
4 łyżki cukru
200 ml mleka
3 dkg drożdży
2 łyżki masła
200 ml mleka
3 dkg drożdży
2 łyżki masła
1 łyżeczka spirytusu lub octu
cukier cynamon do obtoczenia
Wykonanie :
drożdże z 1łyżką cukru mleko mieszamy
do mąki dajemy żółtka rozczyn dokładnie mieszamy
do mąki dajemy żółtka rozczyn dokładnie mieszamy
dodajemy stopione masło spirytus ciasto wyrabiamy
pozostawiamy do wrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę
ciasto wałkujemy wycinamy szklanką kółka w środku robimy otwór
pączki zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut
smażymy w dużej ilości tłuszczy wyjmujemy na ręcznik papierowy
obtaczamy w cukrze z cynamonem