Mój kanał na YouTube

Translate

Pierogi ziemniaczane z mięsem

Pierogi ziemniaczane z mięsem

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól


Farsz
1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka tłuszczu
sól pieprz zioła
mięso podsmażamy na tłuszczu z cebulą
doprawiamy solą pieprzem ziołami 
podlewamy niewielką ilością wody 
dusimy 30 minut pod przykryciem 

Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
2 cebule
składniki kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor

Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie 
odcedzamy przeciskamy przez praskę
dajemy jajko obie mąki wyrabiamy masę ziemniaczaną
ciasto wałkujemy wycinamy kółka do środka dajemy farsz zlepiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 3 minuty po wypłynięciu
pierogi podajemy z tłuszczem