Pierogi ziemniaczane z mięsem
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Farsz
1 jajko
sól
Farsz
1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka tłuszczu
sól pieprz zioła
mięso podsmażamy na tłuszczu z cebulą
doprawiamy solą pieprzem ziołami
podlewamy niewielką ilością wody
dusimy 30 minut pod przykryciem
Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
2 cebule
składniki kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
dajemy jajko obie mąki wyrabiamy masę ziemniaczaną
ciasto wałkujemy wycinamy kółka do środka dajemy farsz zlepiamy
dajemy jajko obie mąki wyrabiamy masę ziemniaczaną
ciasto wałkujemy wycinamy kółka do środka dajemy farsz zlepiamy
gotujemy w dużej ilości osolonej wody 3 minuty po wypłynięciu
pierogi podajemy z tłuszczem
pierogi podajemy z tłuszczem