Ciasto z jabłkami i bezą
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
5 dużych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
garść orzechów włoskich
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę
podsmażamy na maśle z cukrem
Beza
4 białka
1/2 szklanki cukru
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto podpiekamy 15 minut w 170 st
ciasto posypujemy orzechami i bułką tartą
wykładamy jabłka oraz pozostałe ciasto
ciasto pieczemy około 35 w 170 st