Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany kwaśnej
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
6 dużych jabłek
4 łyżki marmolady
4 łyżki marmolady
obrane jabłka kroimy na kawałki
Kruszonka
Kruszonka
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy jajko mąkę cukier śmietanę proszek wyrabiamy
ciasto dajemy na blachę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy marmoladą
ciasto smarujemy marmoladą
dajemy jabłka a na wierzch wykładamy kruszonkę
ciasto pieczemy około 50 minut w 170 stopni
ciasto pieczemy około 50 minut w 170 stopni