Kluski kudłate
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
3 duże ziemniaki surowe do tarcia
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Tłuszcz do polania
3 cebule
2 łyżki tłuszczu
10 dkg wędzonego boczku
boczek cebulę kroimy w kosteczkę
podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach
przeciskamy przez ściereczkę płócienną lub dajemy na sitko
powstały płyn zlewamy skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej
ugotowane ziemniaki łączymy z ziemniakami startymi
ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach
przeciskamy przez ściereczkę płócienną lub dajemy na sitko
powstały płyn zlewamy skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej
ugotowane ziemniaki łączymy z ziemniakami startymi
dodajemy jajko sól mąkę masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy kluski gotujemy 10 minut w dużej ilości osolonej wody