Pączki pieczone
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
4 łyżki cukru
100 ml oleju
4 dkg drożdży
200 ml wody
cukier puder
marmolada
Wykonanie:
drożdże łączymy z 1 łyżką cukru w letniej wodzie
mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajko żółtko olej
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
z ciasta formujemy kulki zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
z ciasta formujemy kulki zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
kulki ciasta spłaszczamy nakładamy marmoladę zlepiamy
wierzch pączków nakłuwamy smarujemy białkiem
dajemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
pączki pieczemy w 180 st około 30 minut
dajemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
pączki pieczemy w 180 st około 30 minut
wierzch posypujemy cukrem pudrem